Ossin vinkit aloitteleville karavaanareille – Oikeilla varusteilla retkeilystä mukavampaa
Onko edessäsi ensimmäinen reissu karavaanarina ja et malttaisi odottaa reissun päälle pääsemistä? Mikä olisikaan sen ihanampaa kuin herätä uuteen aamuun järven rannalta, kaukana kaupunkien hälinästä? Jotta matkanteko olisi mahdollisimman mukavaa, on hyvä kuitenkin ensin varautua asianmukaisesti ja varmistaa, että mukana on kaikki tarvittava.
Rinta-Joupin Autoliikkeen Espoon toimipisteessä työskentelevä automyyjä Ossi Liukka on kokenut matkailija. Seitsemän vuoden aikana hän on tehnyt monia matkailuautoreissuja kotimaassa, Etelä-Euroopassa ja Norjassa. Ossilla onkin aloittelevalle matkailijalle yksinkertaiset ohjeet sujuvan matkailun takaamiseksi – ensin kannattaa miettiä kuntoon karavaanarin perustarpeet.
– Kaasupullot, virtajohdot ja vessakemikaalit ovat tärkeitä perusjuttuja. Eikä ole ollenkaan huono idea pakata tavaratilaan myös kastelukannu, jolla saa aina lisättyä helposti vettä.
Matkailuajoneuvoihin on saatavilla myös tarpeittesi mukaan monipuolisesti erilaisia varusteita, joilla teet liikkuvasta kodistasi juuri sinulle täydellisen kokonaisuuden. Lisävarusteilla viimeistelet matkanteon mukavuuden ja tuot matkaasi ripauksen luksusta.
– Jo osto hetkellä on hyvä miettiä omat lisävarustetarpeet ja asennuttaa ne ennen luovutusta valmiiksi. Näin matkailuauto on heti ensimmäisellä reissulla omannäköinen ja täyttää kaikki tarpeet, Ossi vakuuttaa.
Lisävirta tuo helppoutta
Monia matkailuautoa tai -vaunua ostavia kiinnostaa, miten voi saada lisävirtaa. Hyviä ratkaisuja ovat lisäakku, aurinkopaneelit ja invertteri, joka muuttaa 12 voltin akkuvirran 230 voltin verkkovirraksi. Sen avulla voi esimerkiksi käyttää hiustenkuivaajaa, mikroaaltouunia tai ladata tietokoneet. Pienillä teknisillä apuvälineillä liikkuvasta elämästä tulee leppoisampaa.
– Näitä sähköpuolen ratkaisuja tarvitaan, kun ollaan leirintäalueiden ulkopuolella eli niin sanotussa puskaparkissa. Tällainen tapa matkustaa on alkanut yleistymään viime aikoina, Ossi kertoo.
Silloin lisävirta tuo helpotusta myös ruokailuhetkiin. Ulkona syömisen nautintoa täydentää esimerkiksi kaasugrilli, jossa kesäiset grilliherkut valmistuvat helposti. Tavaratilassa mukana matkaavat kevyet ulkokalusteet, joista saa kätevästi ulos ruokaryhmän.
– Kahvinkeittimen hyvä korvike on pressopannu, jolla voi valmistaa kahvit ilman sähköä. Tarvitsee vain keittää kaasuliedellä kuuma vesi, kaataa se pressopannuun ja pian on tuoretta kahvia, Ossi vinkkaa.
Markiisi vai teltta?
Matkailuajoneuvoa hankkivan on hyvä pohtia myös, haluaako mieluummin markiisin vai teltan. Kummallakin on omat etunsa ja kannattajakuntansa.
– Moni tykkää markiisista, se on helppokäyttöinen suoja auringolta ja sateelta varsinkin silloin, kun ollaan paljon liikenteessä. Ulkoteltta puolestaan on kuin karavaanarin toinen olohuone, ja siitä saa viihtyisän oleskelutilan kätevästi matkailuajoneuvon yhteyteen. Se sopii erityisesti heille, jotka tykkäävät viihtyä pitempään samassa paikassa, Ossi kertoo.
Leirintäalueilla voikin nähdä toinen toistaan hulppeampia telttaviritelmiä, joihin on helppo kutsua karavaanarituttuja kyläilemään. Lapsiperheelle teltta antaa mukavasti lisää elintilaa, jos meno sisätiloissa alkaa mennä liian rajuksi.
Toimiva ratkaisu on myös pystyttää hyttysteltta markiisin alle, jolloin kesän itikat eivät pääse häiritsemään tunnelmaa. Muista kuitenkin kiinnittää se hyvin ja laittaa tarpeeksi painoja, ettei tuuli vie kevyttä telttaa mukanaan.
Matkailuautojen ja -vaunujen telttavalikoima on suuri, ja markkinoilla on myös talvikäyttöön sopivia ulkotelttoja sekä käteviä ilmaputkitelttoja, jotka ovat kevyitä pystyttää. Niissä on myös se hyvä puoli, että myrskysäässä vain pehmeitä osia sisältävä teltta ei vahingoita matkailuajoneuvon pintaa. Kovan myräkän iskiessä kannattaakin olla varautunut, ettei koko telttaviritelmä ota tuulta alleen ja tee pahaa jälkeä.
Harrastusvälineet mukaan
Mukaan kannattaa napata myös polkupyörä, sillä se helpottaa liikkumista parkissa. Pyörät matkaavat kätevästi mukana pyörätelineessä ja monesta karavaanarista kuoriutuukin samalla innokas pyöräilijä. Ossi neuvoo, että pyörät kannattaa pitää lukittuina ja huputettuna, jolloin ne ovat paremmassa turvassa varkaiden silmiltä.
– Sähköavusteiset pyörät ovat nykyään suosittuja. Niistä on syytä irrottaa aina akut sälytyksen ajaksi, hän muistuttaa.
Talvella hyvin varautuneen matkailijan varusteisiin kuuluu matkailuauton etuosan termopeite, joka pitää lämmön paremmin sisällä. Retkeilyautossa on hyvä suojata peitteellä myös takaovi, josta tulee kylmää sisään. Myös matkailuvaunuille on saatavilla omia lämpöpeitteitä.
Lisäksi on hyvä miettiä, miten toimitaan, jos matka jostain syystä katkeaa. Karavaanarille on markkinoilla olemassa erilaisia palveluja, joista on apua esimerkiksi silloin, kun autoon tulee tekninen vika.
Matkalle mukaan on syytä pakata tietysti myös ensiapulaukku, jauhesammutin, savuvaroitin, heijastinliivit, tasku- tai otsalamppu, varoituskolmio, lasivasara, turvavyöleikkuri ja monitoimityökalu.
– Usein käy niin, että näitä juttuja tulee mietittyä vasta sitten, kun ensimmäisen kerran tapahtuu jotain. On helpompi varautua kuin ottaa oppia kantapään kautta.
Ossin muistilista:
- Latauskaapeli, adapteri(t) ja 25 m kela
- Kaasupullot
- WC-kemikaalit
- Leatherman – monitoimityökalu
- Tupakansytyttimen USB-laturi + johdot
- Invertteri
- Roskapusseja
- Tyynyt, peitot, lakanat
- Kynnysmatto
- Rikkaharja
- Pressopannu tai kahvinkeitin
- Aterimet, veitset, leikkuulauta, kattila, paistinpannu
- Tiskausvälineet, muovikaukalo tiskeille
- Kertakäyttöastiat, muoviastiat
- Talouspaperi
- Vesiletku + adapterit
- Tasauskiilat