Rinta-Joupin Autoliikkeessä tiedetään, että työntekijään kannattaa satsata
Suomalaisten työhyvinvointi on tuoreen tutkimuksen mukaan laskussa. Rinta-Joupin Autoliikkeessä työssä viihtyvyyden merkitys on tiedostettu ja työtyytyväisyyteen panostetaan koko ajan enemmän.
Rinta-Joupin Autoliikkeessä on toteutettu työtyytyväisyyskyselyitä säännöllisesti jo vuodesta 2016 alkaen. Kahden vuoden välein lähetettävän kyselyn pohjalta lähdetään miettimään yrityksen kehityskohteita.
Henkilöstöjohtaja Eeva Puska kertoo, että tulosten mittaaminen on kehittynyt vuosi vuodelta.
– Tänä päivänä tuloksiin pureudutaan entistä syvällisemmin ja kehityskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen käytetään enemmän aikaa. Hyvinvoiva työntekijä ja toimipisteen hyvä fiilis välittyvät väistämättä myös asiakaspalveluun.
Puska itse on työskennellyt Rinta-Joupin Autoliikkeen palveluksessa jo lähes kaksi vuosikymmentä. Hänen omaan viihtyvyyteensä vaikuttavat haastavat, mielekkäät ja monipuoliset työtehtävät sekä etenkin ihmiset.
– En osaisi enää kuvitella muuta työtä kuin ihmisten kanssa työskentely. Hyvät keskustelut, sparraaminen ja talon yhteinen kehittäminen tekevät minut tyytyväiseksi työssä.
Palautumisen tärkeys korostunut
Puskan mukaan erityisesti palautumiseen kiinnitetään nykyisin entistä enemmän huomiota. Hyvinvoinnin, unen, ravinnon ja liikunnan rooli on korostunut. Lisäksi tiimityöhön ja valmentavaan johtamiseen panostetaan paljon kehittämällä jatkuvasti esihenkilöiden valmiuksia.
– Henkilökohtaisen kehittymisen tukeminen näkyy esimerkiksi eri työtehtävien oppimispolkujen kehittämisessä.
Työtyytyväisyyskyselyn kehityskohteiden lisäksi Rinta-Joupin Autoliikkeessä pyritään parantamaan työntekijöiden hyvinvointia mm. monipuolisilla työsuhde-eduilla sekä panostamalla laadukkaaseen perehdytykseen ja työturvallisuuteen.
Suomalaiset työuupumuksen partaalla
Työterveyslaitoksen syyskuussa julkaistu Miten Suomi voi? -tutkimus on karua luettavaa. Suomalaisten työhyvinvointi ei ole palannut koronapandemiaa edeltävälle tasolle, eikä mikään tutkituista työhyvinvoinnin kokemuksista ole kohentunut. Tutkimuksen mukaan noin joka neljällä työntekijällä on työuupumuksen riski. Työuupumukseen liittyvät myös kognitiiviset häiriöt, kuten ajattelun, muistin ja tarkkaavaisuuden heikentyminen.
Yksinäisyys vaikuttaa negatiivisesti ihmisen hyvinvointiin ja tutkimuksen mukaan etätyö on lisännyt yksinäisyyden kokemusta. Yhä useampi kokoaikaista etätyötä tekevä kokee yksinäisyyttä verrattuna jopa vuoden 2021 koronavuoteen.
– Olemme selvästi palaamassa takaisin tiimeihin, ihmisten pariin ja sparrailuun, joka valitettavasti jää vähäiseksi etätyömaailmassa, Puska pohtii.
Rinta-Joupin Autoliikkeen työtyytyväisyydessä on puolestaan tapahtunut positiivista muutosta. Yrityksen vuoden 2022 työyhteisökyselyn keskiarvo oli noussut verrattuna kahden vuoden takaiseen kyselyyn ja esimerkiksi sitoutuminen työnantajaan oli valtakunnallisesti erittäin hyvällä tasolla.
Lähes kaiken muun voi ihmiselle opettaa mutta ei positiivista asennetta.
Hyvä energia tarttuu
Työtyytyväisyys vaikuttaa yrityksessä lähes kaikkeen, kuten työntekijöiden asenteeseen tehdä töitä, työpaikassa viihtymiseen, ihmisten hyvinvointiin, tuottavuuteen ja yrityksen menestymiseen. Selkeä työnkuva, selkeät prosessit, valmentava ja tsemppaava esihenkilötyö sekä hyvä yhteistyö kollegoiden ja tiimien kesken ovat Puskan mukaan työtyytyväisyyden avaintekijöitä.
Puska korostaa, että työtyytyväisyys lähtee myös työntekijästä itsestään.
–Joka aamu töihin tullessaan on hyvä miettiä, mitä minä tuon tänä aamuna tähän porukkaan – tuonko jotain fiilistä nostattavaa vai fiilistä latistavaa? Lähes kaiken muun voi ihmiselle opettaa mutta ei positiivista asennetta. Se täytyy olla sisältä kumpuavaa innostusta, kehittämisen iloa, intoa saada asioita kehittymään, muutosmyönteisyyttä ja hyvää energiaa, joka tarttuu koko tiimiin.