Autoilun lyhenteet ja sanasto tutuksi
Mitä tarkoittaa AWD, TPMS tai EBA? Autoiluun liittyy monia lyhenteitä ja sanoja, jotka kertovat esimerkiksi käyttövoimasta, turvatekniikasta tai lisävarusteista.
Uusia sanoja syntyy myös jatkuvasti, kun valmistajat kehittävät lisävarusteita ja sähköautoilu yleistyy. Kokosimme autoilun ja lisävarusteiden tärkeimmät lyhenteet ja termit selityksineen. Voit palata tähän artikkeliin, kun seuraavan kerran mietit, mitä jokin lyhenne tarkoittikaan!
Katso myös
Lisävarusteiden ja turvalaitteiden tärkeimmät termit
Ajonvakautusjärjestelmä korjaa ohjausvirheitä
ESC (Electronic Stability Control) on yleisnimitys ajonvakautusjärjestelmälle.
Ajonvakautusjärjestelmä tai ajovakauden järjestelmä korjaa kuljettajan ajon aikana tekemiä ohjausvirheitä. Järjestelmä tunnistaa esimerkiksi liian suuren tilannenopeuden kaarteessa ja pyrkii korjaamaan esimerkiksi heittelehtimistä tai luistoa.
Valmistajat käyttävät eri nimiä ajonvakautusjärjestelmistä:
- AHS (Active Handling System)
- AdvanceTrac
- ASC (Automatic Stability Control tai Active Stability Control)
- CST (Controllo Stabilita)
- DSC (Stability Control)
- DSTC (Dynamic Stability and Traction Control)
- ESC (Electronic Stability Control)
- ESP (Electronic Stability Program)
- FDR (Fahr Dynamic Regelung)
- Stabilitrak
- MSP (Maserati Stability Program)
- PSM (Porsche Stability Management)
- STC (Stability and Traction Control)
- VDC (Vehicle Dynamic Control) tai
- VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Managements)
- VSA (Vehicle Stability Assist)
- VSC (Vehicle Skid Control)
Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä voi pelastaa henkiä
AEB (Autonomous Emergency Braking) eli automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä pyrkii pysäyttämään auton silloin, jos se havaitsee esteen, johon kuljettaja ei ole reagoinut ohjausliikkein. Järjestelmä ei ohjaa autoa puolestasi, vaan pyrkii estämään väistämättömiä onnettomuuksia jarruttamalla voimakkaasti.
Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä on nykyään pakollinen uusissa henkilö- ja pakettiautoissa.
Hätäjarrutusjärjestelmälle on eri nimityksiä, esimerkiksi valmistajasta riippuen:
- Full Auto Brake
- Front Assist
- Collision Prevention Assist
- Pre-Safe Brake
- City Safety
- City Brake Control
- Skoda Front Assistant
- Pre Sense Front
- CWAB (Collision Warning with Auto Brake)
Hätäjarrutustehostin tulee apuun tosi paikan tullen
Hätäjarrutustehostin parantaa turvallisuutta tehostamalla jarrutusliikettä, jos se esim. havaitsee, että painat jarrua yllättäen, mutta et riittävän tehokkaasti.
Hätäjarrutustehostin tunnetaan mm. seuraavilla nimillä:
- EBA (Emergency Brake Assistant)
- BA (Brake Assistant)
- BAS (Brake Assistant System)
Hätäjarrutuksen merkkivalo varoittaa perässä ajavia
Hätäjarrutuksen aikana sen merkkivalot syttyvät vilkkumaan nopeasti, minkä ansiosta ne varoittavat takana ajavia hätäjarrutuksesta.
Aktiiviset pääntuet tukevat päätä törmäyksissä
Aktiiviset pääntuet pyrkivät vähentämään pään ja niskan rasitusta peräänajotilanteissa, sillä ne seuraavat pään liikerataa ja tukevat päätä äkkinäisissä nytkähdystilanteissa.
Seuraavat lyhenteet tarkoittavat aktiivista pääntukea:
- AHR (Active Head Restraint)
- WHIPS (Whiplash Protection System)
- WIL (Whiplash Injury Lessening)
Automaattiset kaukovalot helpottavat pimeäajoa
Automaattiset kaukovalot ovat nimensä mukaisesti valot, jotka vaihtavat joko pitkät tai lyhyet valot olosuhteiden mukaan. Ajaessasi pimeältä tieosuudelta valaistulle tieosuudelle pitkät valot vaihtuvat automaattisesti lyhyiksi. Se havaitsee myös vastaan tulevan liikenteen ja vaihtaa ajovaloja lyhyet tai pitkät valot automaattisesti.
Jalankulkijan tunnistusjärjestelmä pyrkii ehkäisemään onnettomuuksia
Jalankulkijan tunnistusjärjestelmä auttaa havaitsemaan tiellä liikkuvia esimerkiksi lämpökameran avulla, mistä on apua etenkin pimeällä. Jalankulkijan tunnistus voi olla kytketty esimerkiksi automaattiseen hätäjarrutusjärjestelmään, mikä auttaa ehkäisemään vaaratilanteita. Sama järjestelmä havaitsee myös eläimet hirvet ym. eläimet, mikä tekee etenkin pimeällä ajamisen turvallisemmaksi.
Jalankulkijan turvatyyny vaimentaa iskuja
Monesta uudesta automallista löytyy jalankulkijan turvatyyny, joka aktivoituu, kun järjestelmä havaitsee törmäyksen jalankulkijaan. Tyyny aktivoituu auton sisätilojen ulkopuolella, esimerkiksi konepellissä ja tuulilasissa.
Kaistavahti auttaa pysymään oikealla puolella
Kaistavahti havainnoi auton liikkeitä ja tiemerkintöjä, ja varoittaa esimerkiksi äänimerkillä tai tärinällä, jos olet ajautumassa toiselle kaistalle.
Kaistavahdilla on eri nimityksiä:
- LDW (Lane Departure Warning)
- LDP (Lane Departure Prevention)
Kaistalla pysymisen tukijärjestelmä LKA (Lane Keeping Assistance) puolestaan voi ohjata autoa tai jarruttaa, mikäli se huomaa kaistalta pois ajautumista.
Kaistanvaihtoavustin havainnoi kuolleita kulmia
BLIS (Blind Spot Information System) eli kaistanvaihtoavustin tarkkailee vaarallisia kuolleita kulmia ja varoittaa, jos se huomaa ajoneuvoja ennen suunniteltua kaistanvaihtoa.
Kamerajärjestelmät auttavat arjen ajotilanteissa
Auton älykkäät kamerajärjestelmät auttavat esim. etäisyyksien arvioinnissa, kun haluat esimerkiksi taskuparkkeerata tai kuljet ahtaissa tiloissa parkkihallissa.
Kuljettajan vireyden tunnistusjärjestelmä muistuttaa tauoista
Uusimmista automalleista löytyvä kuljettajan vireyden valvontajärjestelmä tarkkailee ajotapaa ja ilmoittaa, jos esimerkiksi ohjausliikkeesi ja kaasun käyttö muuttuvat paljon. Tällöin on aika keskittyä ajamiseen tai pitää tauko! Lisäksi järjestelmä asetuksista riippuen muistuttaa tauon pitämisestä pitkillä ajomatkoilla ja saattaa myös seurata kuljettajan silmien liikettä ajaessa, jolloin auto varoittaa esimerkiksi nukahtelevaa kuljettajaa.
Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä tukee oikeaa ajotapaa
Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä auttaa ajamaan määräysten mukaisesti myös huonon näkyvyyden aikana, sillä järjestelmä huomaa yleisimmät liikennemerkit ja viestii niistä auton näytöllä.
Luistonestojärjestelmä parantaa pitoa
Luistonestojärjestelmän yksinkertainen mutta tärkeä tehtävä on estää renkaiden luistoa ja vetämistä esimerkiksi liukkailla teillä, kaarteissa ja jarrutuksissa.
Luistonestojärjestelmällä on monia lyhenteitä:
- ASC (Anti Slip Control)
- Anti Slip Regulator
- ASP (Anti Spin Program)
- ASR (Antriebs Schlupf Regelung, Acceleration Slip Regulator, Anti Slip Regulator)
- ATC (Active Traction Control)
- ETC (Electronic Traction Control)
- STC (Stability and Traction Control)
- TC (Traction Control)
- TCS (Traction Control System)
- TRACS (Traction Control System)
Lukkiutumattomat ABS-jarrut parantavat ohjattavuutta
Lukkiutumattomat jarrut eli ABS-jarrut eivät lukkiudu voimakkaissa jarrutuksissa, minkä ansiosta autoa on helpompi ohjata yllättävissä tilanteissa. ABS-järjestelmä on eduksi etenkin liukkaalla ja märällä tiellä.
ABS (Antilock Brake System) -nimen lisäksi käytetään termiä ALB (Antilock Brakes).
Mukautuva vakionopeudensäädin (ACC) tarkkailee turvavälejä
Mukautuva tai adaptiivinen vakionopeudensäädin on kuljettajan avustaja etäisyyksien hallinnassa. Autossa oleva tutka havainnoi turvavälejä, ja hidastaa esimerkiksi silloin, jos etäisyys edellä ajavaan autoon on liian pieni ja kiihdyttää taas automaattisesti, kun edellä ajava auto kiihdyttää. Pitäen kuitenkin vauhdin kuljettajan määritellyssä maksimi nopeudessa. Ominaisuus helpottaa etenkin autoletkassa ajamista, jossa vauhti ei pysy tasaisena pitkillä matkoilla.
Perinteinen vakionopeudensäädin säätelee vain ajonopeutta, mutta mukautuva vakionopeudensäädin tarkkailee myös edellä ajavia ajoneuvoja.
Yleisestä lisävarusteesta käytetään myös lyhenteitä:
- ACC (Active Cruise Control, Adaptive Cruise Control)
- ADR (Automatische Distanz Regelung)
Mäkilähtöavustin helpottaa liikkeellelähtöä ylämäkeen
Mäkilähtöavustin eli HSA (Hill Start Assistant) estää autoa liukumasta taaksepäin silloin, kun olet lähdössä matkaan autolla ylämäkeen.
Neliveto takaa turvallisuuden talvisilla teillä
Neliveto tarkoittaa sitä, että auton kaikki neljä pyörää vetävät. Nelivedosta käytetään mm. termejä:
- 4WD (four-wheel drive)
- 4×4 (four by four)
- AWD (all-wheel drive)
Ohjauksen mukaan kääntyvät ajovalot lisäävät valaistusta
Nimensä mukaisesti ohjauksen mukana kääntyvät ajovalot havainnoivat ohjausliikkeitä ja lisäävät valaistua pinta-alaa mukaillen tekemiäsi ratin ohjausliikkeitä. Näitä kutsutaan myös kaarrevaloiksi.
Pimeänäköavustin on Suomessa hyödyllinen
Pimeänäköavustin helpottaa syksyn ja talven pimeydessä ajamista. Lämpökameran avulla toimiva avustin näyttää auton sisätilan näytölle jalankulkijat sekä myös eläimet, joita on vaikea huomata paljaalla silmällä.
Pysäköintiavustin sujuvoittaa parkkeerausta
Aiheuttaako taskuparkkeeraus hikipisaroita? Pysäköintiavustin helpottaa parkkeerausta, sillä se mittaa etäisyyksiä toisiin autoihin ja muihin esteisiin, ja ohjaa pysäköintiä esimerkiksi rattia kääntämällä.
Avustimesta käytetään usein englanninkielistä nimeä Park Assist.
TPMS eli rengaspaineen valvontajärjestelmä hälyttää vääristä rengaspaineista
Uusissa autoissa pakollinen rengaspaineen valvontajärjestelmä (Tire Pressure Monitoring System) havainnoi renkaiden painetta ja ilmoittaa, mikäli yhden tai useamman renkaan paine on liian alhainen. Liian matala rengaspaine vaikeuttaa mm. jarruttamista ja kuluttaa enemmän polttoainetta sekä renkaiden pintaa, joten rengaspaineet on syytä pitää oikealla tasolla.
Tuulilasinäyttö heijastaa tärkeät tiedot näkökenttään
Tuulilasinäytöltä voit seurata ajon aikana tärkeitä lukemia ilman, että sinun tarvitsee siirtää katsetta pois tiestä, sillä nimensä mukaisesti tuulilasille voidaan heijastaa esimerkiksi ajonopeus ja navigointiohjeet.
HUD (Head-Up Display) on tuulilasinäytöstä käytettävä englanninkielinen lyhenne.
Törmäysten ennakointi- tai varoitusjärjestelmät varoittavat vaarasta
Törmäysten ennakointi- tai varoitusjärjestelmä tunnistaa lähestyvän vaaratilanteen ja varoittaa siitä esim. äänimerkillä tai valmistautumalla törmäykseen esimerkiksi jarruttamalla. Jos törmäys on väistämätön, järjestelmä voi esim. säätää turvavöitä ja jarruja.
Järjestelmistä puhutaan myös nimillä Pre-Sense ja Pre-Safe.
WLTP on virallinen pakokaasupäästöjen mittaustapa
(Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) on vuonna 2017 käyttöönotettu pakokaasupäästöjen mittaustapa, joka syrjäytti sitä ennen käytetyn NEDC-standardin. WLTP:n tavoitteena on kuvata paremmin todellisessa liikenteessä syntyvä päästöjä.
Ajoneuvon polttoaineenkulutus riippuu ensisijaisesti ajovastuksesta, johon puolestaan vaikuttavat auton massa, ilmanvastus sekä vierintävastus. WLTP-mittaustapa ottaa nämä tekijät huomattavasti tarkemmin huomioon kuin aiempi NEDC-mittaus.
Älykäs nopeusavustin huomauttaa ylinopeudesta
ISA (Intelligent Speed Assistance) eli älykäs nopeusavustin ilmoittaa esimerkiksi kaasupolkimen tärinällä, jos ajat ylinopeutta. Vuodesta 2022 lähtien uusissa autoissa tulee olla nopeusrajoitin turvallisuuden lisäämiseksi.
Tämä on Fordin määritelmä asialle, eli se tunnistaa liikennemerkit ja ajaa niiden mukaista nopeutta.
Älykäs nopeusavustin parantaa entisestään säädettävän nopeusrajoittimen toimintaa. jolloin voit keskittyä ajamiseen. Kun järjestelmä on aktivoitu, se säätää automaattisesti enimmäisnopeuden siten, että nopeus on liikennemerkkien tunnistuksen kameran tunnistaman nopeusrajoituksen mukainen.