Auton esilämmitys säästää moottoria ja ympäristöä
Auton lämmitys talvisissa lämpötiloissa kannattaa, sillä moottorin esilämmitys suojelee moottoria ja vähentää polttoaineenkulutusta. Moni ei silti välttämättä tiedä, minkälainen lämmitin omasta autosta löytyy.
Uudessa autossa ei yleensä ole lämmitintä vakiovarusteena, vaan se valitaan lisävarusteena autoa tilattaessa. Lisävarusteena on saatavilla polttoainekäyttöinen lisälämmitin sekä autosta riippuen joko säteilylämmitin, lohkolämmitin tai vesiletkuun asennettava lämmitin.
Tehtaalta lisävarusteena tilattava lämmitin on useimmiten polttoainekäyttöinen. Muunlaiset lämmittimet asennetaan huollossa ennen auton luovutusta.
– Autoon voidaan huollossa asentaa myös polttoainekäyttöinen lisälämmitin, mikäli asiakas jälkikäteen tällaisen haluaa, muistuttaa Rinta-Joupin Autoliikkeen Tervajoen toimipisteen huoltopäällikkö Tuomo Kananoja.
Moottorin esilämmitys – miksi se on tärkeää
Auton moottoria on hyvä esilämmittää silloin, kun lämpötila laskee viiteen asteeseen. Auton lämmitysaika vaihtelee, mutta esimerkiksi plus viiden ja miinus viiden asteen välillä lämmitysajaksi riittää yleensä puolesta tunnista tuntiin, kun taas viiden ja kymmenen pakkasasteen välillä on hyvä varata lämmitykseen aikaa tunnista kahteen tuntia.
– Esilämmitys takaa paremman käynnistymisen kylmällä. Lisäksi auton moottoriöljy on jo juoksevampaa, joten se voitelee heti käynnistyksen yhteydessä huomattavasti paremmin moottoria suojaten näin kriittisiä moottorin osia kylmäkäynnistyksen aiheuttamalta kulumiselta, selventää Kananoja.
Moottorin kylmäkäynnistys tuottaa moninkertaisesti päästöjä verrattuna lämpimän auton käynnistykseen.
Moni lämmittää autoa välttyäkseen aikaa vievältä autonlasien rappaukselta. Autokatoksessa tuulilasi pysyy kuitenkin sulana kovemmillakin pakkasilla, vaikkei moottoria olisi esilämmitetty. Kananoja suosittelee silti lämmittämään moottorin ennen käynnistystä.
– Moottorin kylmäkäynnistys tuottaa moninkertaisesti päästöjä verrattuna lämpimän auton käynnistykseen. Auton kulutus on heti maltillinen, kun auto on esilämmitetty. Myös auton päästöt ovat tällöin pienemmät, Kananoja toteaa.
Polttoainekäyttöinen vai sähköinen lämmitin
Kananoja listaa polttoainekäyttöisen lisälämmittimen eduiksi etäkäyttömahdollisuuden, auton nopean esilämmityksen sekä selvästi lämpimämmän moottorin, kuin sähköistä lämmitintä käytettäessä.
– Haittapuolena taas on se, että lämmitin käyttää auton polttoainetta sekä 12 voltin akkua. Eli jos polttoainevalo palaa tai akussa on vain vähän varausta, polttoainekäyttöinen lisälämmitin ei käynnisty.
Polttoainekäyttöinen lisälämmitin ei siis välttämättä ole paras valinta lyhyeen kaupunkiajoon, jolloin akku ei ehdi latautua kunnolla ajon aikana. Se on myös monimutkaisempi kuin sähköinen lämmitin, joten vikatilan mahdollisuus on siinä suurempi. Polttoainekäyttöinen lisälämmitin on kuitenkin korjattavissa vaihtamalla sen sisälle osia, kun taas sähköinen lämmitin on aina uusittava kokonaan.
Lämmittimen lisäksi autoon voidaan asentaa akkulaturi, joka lataa auton akkua lämmityksen aikana. Tällöin lämmityksen tarvitsema virta ei syö akkua tyhjäksi. Akkulaturi on hyödyllinen erityisesti lyhyttä matkaa ajettaessa, jolloin akku ei ehdi latautua kunnolla ajon aikana.
Esilämmitys vaikuttaa sähköauton kantamaan
Sähköauton sisätilojen lämmitys kuluttaa akkua ja lyhentää näin ollen ajokantamaa. Talvella sähköauto kannattaakin esilämmittää sen ollessa vielä latauksessa, jolloin lämmitykseen tarvittava energia saadaan sähköverkosta, eikä auton akusta.
– Sähköautossa lämmitetään ajoakustoa parhaan ajokilometrimäärän saavuttamiseksi. Ajoakuston lämmitys mahdollistaa myös paremman lataustehon lataamisen yhteydessä, Kananoja muistuttaa.
Sähköauton lämmitys on pääasiallisesti lämpöpumpputekniikkaa, joka lämmittää auton sisätiloja. Sähkömoottorissa ei ole varsinaisia voitelukohteita, jotka tarvitsisivat voiteluainetta. Ajoakuston lämmitysvaihtoehtoa ei vielä ole kaikissa sähköautoissa, mutta tulevaisuudessa akuston lämmitys yleistyy.
Lämmin auto turvallisuudesta tinkimättä
Lämmitinten käytössä tulee huomioida myös turvallisuuteen liittyvät seikat. Polttoainekäyttöisessä lämmittimessä ei paloriskin vuoksi saa olla polttoainevuotoja, kun lämmitintä käytetään. Lämmitintä ei myöskään voi käyttää suljetussa tilassa, kuten esimerkiksi autotallissa.
– Polttoainekäyttöisen lisälämmittimen käytössä on myös huomioitava, että lämmittimen sisällä on palotapahtuma. Autoa tulisi siis lämmittää ulkona, sillä lämmittimen käytöstä syntyy myös pakokaasuja, Kananoja varoittaa.
Sähkökäyttöisissä lämmittimissä virtapiiri on oltava sulakkeella suojattu, mikä on yleensä jo huomioitu kiinteistöjen sähkötauluissa.
– Sähköisten lämmittimien lämmitysjohdon on oltava ehjä; jos kaapelin johtoja suojaava kuori on rikki, on olemassa sähköiskun vaara. Näitä johtoja ei saa korjata itse, vaan rikkinäinen kaapeli on aina hävitettävä ja ostettava tilalle uusi kaapeli, alleviivaa Kananoja.
Lämmittimen käyttö säästää myös yleisesti ottaen sekä aikaa – että hermoja – kun tuulilasit ovat jo valmiiksi sulana ja liikenteeseen voi suunnata turvallisin mielin.
Auton lämmittimet
Sisätilanlämmitin
Auton sisätilanlämmitin kytketään auton sisälle asennettavaan sähköpistokkeeseen. Sisätilanlämmitin on sähkötoiminen puhallin, joka puhaltaa lämmintä ilmaa auton sisätiloihin. Lämmin sisäilma sulattaa myös auton ikkunat, mikä lisää turvallisuutta liikenteessä.
Lohkolämmitin
Verkkovirralla toimiva moottorinlämmitin eli lohkolämmitin asennetaan auton moottorin lohkon vesitilaan. Lohkolämmitin lämmittää moottorin jäähdytysnestettä. Lohkolämmittimet ovat yleisiä erityisesti vanhemmissa autoissa.
Letkulämmitin
Letkulämmitin asennetaan jäähdytysjärjestelmän vesiletkuun ja se lämmittää lohkolämmittimen tavoin moottorin jäähdytinnestettä.
Säteilylämmitin
Säteilylämmitin lämmittää auton öljyä johtamalla lämpöä auton öljypohjaan. Toisissa autoissa nestetilan lämmitys aiheuttaa sen, että auton lämpötila-anturit saavat ristiriitaista tietoa, ja auto ei anna käynnistää itseään. Silloin säteilylämmitin on ainoa vaihtoehto. Säteilylämmitin on yleinen valinta varsinkin uudemmissa autoissa, sillä sen asentaminen on helppoa ja kustannustehokasta.
Polttoainekäyttöinen lisälämmitin
Polttoainekäyttöinen lisälämmitin toimii ajoneuvon polttoaineella, eikä näin ollen tarvitse erillistä sähkölähdettä. Lämmitin lämmittää moottorin jäähdytysnestettä. Kun neste on lämmennyt riittävästi, lämmitin alkaa lämmittää myös auton sisätiloja. Polttoainekäyttöinen lisälämmitin on mahdollista ajastaa esimerkiksi auton mittaristosta, etäkäyttösovelluksella tai kaukosäätimellä ja se vaatii tehokkuutensa vuoksi huomattavasti lyhyemmän lämmitysajan, kuin sähkökäyttöiset lämmittimet.
Monesti polttoainekäyttöisestä lisälämmittimestä käytetään nimeä Webasto, vaikka se on vain yksi lämmittimien valmistajista. Tunnetuimpiin merkkeihin lukeutuvat Webaston lisäksi muun muassa Eberspächer ja Binar.
Kylmästä lämpimään?
Asennamme sinulle juuri autoosi ja tarpeisiisi sopivan lämmittimen. Varaa aika huollostamme jo tänään!
Huoltorahoituksellamme saat jopa 12 kk korotonta maksuaikaa.