Näin vältät auton ongelmat pakkasilla: ”Ajomatkaa kannattaa pidentää”
Suomessa on viime päivinä mitattu hurjia pakkaslukemia, eivätkä monet autonomistajatkaan ole välttyneet kylmänväristyksiltä. Pureva talvikeli on aiheuttanut ruuhkaa myös huollon puolella, kun autot ovat temppuilleet hyytävän sään armoilla.
Rinta-Joupin Autoliikkeen Mikkelin huoltopäällikkö Jarmo Harju neuvoo ihmisiä varautumaan etukäteen kylmien ilmojen haasteisiin.
– Jos aamulla pitää lähteä töihin, niin auto kannattaa kokeilla käynnistää jo edellisenä päivänä ja ajaa sillä hieman pidempi matka, jottei käy niin, että työaamuna akun varaustila on liian heikko auton käynnistymiseen.
Auton akku kovalla kuormituksella
Harju toteaa akun olevan yksi suurimmista sudenkuopista kovilla pakkaskeleillä. Nykyajan akut ovat hyvin kestäviä, mutta lyhyet ajomatkat sekä uudempien autojen lukuisat sähkölaitteet kuluttavat paljon energiaa etenkin kylmällä ilmalla.
– Ihmisten ajomatkat ovat nykyisin hyvin lyhyitä, ajetaan esimerkiksi viisi kilometriä töihin. Tähän päälle kun lasketaan vielä käynnistymiseen tarvittava virta, ei akku ehdi latautua siihen tasoon, mitä se oli ennen käynnistystä. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa akun varastaso laskee joka kerta ja lopuksi virta loppuu. Talvella, kun akku vielä on kylmä, ei akku pysty heti varaamaan itseensä virtaa tehokkaasti, vaikka auton laturi sitä lataakin.
Harjun mukaan auton akulle on tänä päivänä vaikeaa asettaa ikärajaa, sillä oikeanlaisella käytöllä akku voi kestää jopa kymmenen vuotta.
– Teemme huollon yhteydessä akuille kuormitusmittauksia, joilla saadaan auton akusta tietoa, mutta kun autoja käytetään huollossa vain kerran vuodessa – tai jopa vain kerran kahdessa vuodessa – voi tieto olla puoli vuotta jäljessä, jolloin tilanne voi olla jo toinen.
Mikäli akku pääsee tyhjäksi, on myös mahdollista, että se jäätyy kovilla pakkasilla. Silloin akku hajoaa ja se on vaihdettava. Harju kuitenkin muistuttaa, että akun toimintakykyyn voi vaikuttaa omalla toiminnallaan.
– Ajomatkaa kannattaa pidentää silloin tällöin tai lohkolämmittimen rinnalle voi kytkeä akkulaturin, joka lataa akkua lämmityksen aikana.
Käytä auton lämmitintä oikein
Nykyisin monissa autoissa on lisävarusteena polttoainekäyttöisiä lisälämmittimiä, joilla auton voi kätevästi ajastaa lämpenemään kaukosäätimen tai puhelinsovelluksen avulla. Polttoainekäyttöistä lisälämmitintä käyttäessä tulisi Harjun mukaan ottaa huomioon eräs seikka, joka voi hyydyttää auton akun kylmemmillä keleillä.
– Polttoainekäyttöiset lisälämmittimet syövät erittäin paljon energiaa. Ihmiset käyttävät paljon Webastoa ja ajavat hyvin lyhyttä ajomatkaa, jolloin akku onkin pian todella matalassa varauksessa.
Harju opastaa, että polttoainekäyttöisen lisälämmittimen kanssa tulisi muistaa yksi tärkeä nyrkkisääntö.
– Aja lämmityksen jälkeen vähintään puolet pidempi aika, kuin mitä auto on ollut lämmityksessä. Eli jos käytät lämmitintä puoli tuntia, pitäisi autolla sen jälkeen ajaa vähintään tunti, jotta akku latautuu riittävästi.
Aja lämmityksen jälkeen vähintään puolet pidempi aika, kuin mitä auto on ollut lämmityksessä.
Moni lämmittää autoaan piuhan päästä, eli sähköisellä lisälämmittimellä. Taloyhtiöiden vanhemmat lämmitystolpat antavat lämmittää autoa vain kaksi tuntia. Tämä onkin vanhanaikaisten ja tehokkaampien lohkolämmittimien aikaan ollut täysin riittävä lämmitysaika. Harju korostaa, että nykyajan säteilylämmittimen teho on kuitenkin vain noin puolet lohkolämmittimiin verrattuna.
– Säteilylämmittimen käyttöä pitäisi pyrkiä kovilla pakkasilla venyttämään melkein neljään tuntiin saadakseen saman lämmitystehon, kuin vanhoilla lohkolämmittimillä.
Älä pese autoa kovilla pakkasilla
Monet yrittävät elvyttää pakkasesta kärsivää autoystäväänsä viemällä sen sulamaan esimerkiksi kauppareissun ajaksi lämpimään parkkihalliin. Harju toteaa, että tämä voi kuitenkin aiheuttaa vielä enemmän ongelmia pakkaskeleillä.
– Auton pitäisi olla melko kauan lämpimässä hallissa, jotta se kuivuu ihan kokonaan. Pinta kyllä sulaa lyhyessäkin ajassa, mutta auto ei ehdi kuivua kokonaan, mikä luo vielä lisää jäätymisongelmia.
Harju neuvoo välttämään auton pesemistä kovemmilla pakkasilla, ellei autoa pysty kuivattamaan lämpimässä tilassa läpikotaisin pesun jälkeen.
– Unohtaisin tässä kohtaa auton pesemisen täysin, se on aikamoinen riski. Jos vettä pääsee esimerkiksi latausluukun tai polttoaineluukun väliin, niin se voi jäätyä niin pahasti, ettei luukkua on vaikea saada auki.
Sähköviat ovat niin ikään yleinen riesa, kun lämpötila putoaa reilusti pakkasen puolelle. Etenkin lämpötilan tippuessa hyvin nopeasti voi auto jäätyä niin pahasti, etteivät kaikki laitteet toimi, niin kuin pitäisi.
– Pakkasella aiheutuvat sähköviat johtuvat pääsääntöisesti siitä, että akun jännite laskee niin alas, etteivät kaikki laitteet vain pysty toimimaan, muistuttaa Harju.
Temppuileeko autosi pakkasilla?
Autohuoltomme auttaa kaikissa autoiluun liittyvissä ongelmissa.
Huoltorahoituksellamme voit saada jopa 12 kk korotonta maksuaikaa.