Perheautossa tärkeintä on turvallisuus, käytännöllisyys ja tilavuus
Millainen on hyvä perheauto? Pian kolmen lapsen vanhemmat Jonna ja Mika hankkivat uuden autonsa pitkälti lasten ehdoilla.
Jonna Lemmetti asuu Laihialla yhdessä miehensä Mikan ja heidän kahden lapsensa kanssa. Lapsiperheessä auto on päivittäisessä käytössä. Sillä kuljetaan esikouluun, päiväkotiin, töihin ja harrastuksiin ja hoidetaan arjen juoksevia asioita, kuten kaupassakäyntejä.
Lemmetin perheen edellinen auto oli Škoda Octavia RS, joka soveltui hyvin nelihenkisen perheen käyttöön. Auton vaihtaminen kävi kuitenkin ajankohtaiseksi, kun kolmas lapsi ilmoitti tulostaan.
– Tykättiin Octaviasta tosi paljon, mutta päätimme vaihtaa autoa, sillä emme olisi saaneet mitenkään kolmea turvaistuinta mahtumaan Škodaan. Kolmannen lapsen myötä kävi aika nopeasti selväksi, että vaihdetaan auto seitsenpaikkaiseen, Jonna kertoo.
”Jokaisen lapsen on mahduttava matkustamaan turvallisesti”
Lemmeteillä oli muutamia kriteerejä tulevan auton suhteen. Autossa tuli olla riittävästi tilaa koko perheelle.
– Kahden lapsen taloudessa pärjättiin mainiosti Škoda Octavialla, mutta kolmannen myötä tarpeet muuttuivat. Jokaisen lapsen on mahduttava matkustamaan turvallisesti, käytännöllisesti ja mukavasti, pohtii Jonna.
Jokaiselle vanhemmalle on tärkeintä, että perheen pienimmät matkustavat turvallisesti perille saakka. Samoin Lemmettien perheen yksi tärkeimmistä kriteereistä oli, ettei turvallisuudesta tarvitsisi tinkiä.
– Lapsilla on tällä hetkellä melko isot ja turvalliset turvaistuimet, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että viisipaikkaisen auton keskipenkille ei olisi mahtunut vielä yhtä turvallista turvaistuinta, Jonna selventää.
Auton tuli olla suhteellisen uusi ja vähän ajettu, seitsenpaikkainen ja mieluiten nelivetohybridi. Varustetoiveena oli kauko-ohjattava polttoainekäyttöinen lisälämmitin sekä adaptiivinen vakionopeudensäädin, joihin he olivat jo edellisessä autossa tottuneet. Pisteenä i:n päällä väritoiveena oli musta tai valkoinen, joka sekin toteutui.
– Meillä oli tietty hintakatto, mutta olimme valmiita maksamaan siitä, että saisimme tarpeisiimme sopivan auton, joka palvelee vuosia. Lopulta löysimme melko nopeastikin kaikki kriteerit täyttävän helmiäisvalkoisen vuoden 2016 Volvo XC90 -nelivetohybridin, avaa Jonna.
Käytännöllinen ja tilava perheauto tuo helpotusta arkeen
Jonna perehtyi miehensä kanssa tarkasti eri automerkkeihin ja -malleihin. He mittailivat penkkien leveyksiä ja koeajoivat useamman auton.
– Totesimme, että turvallisuuden rinnalla käytännöllisyys on meille ykkösprioriteetti. Auto on meillä jokapäiväisessä käytössä, joten on tärkeää, että lasten on helppo mennä itse omiin istuimiinsa ja vauvalle täytyy saada Isofix-istuin ovipaikalle, ei keskipenkille.
Tulevassa perheautossa oli myös tärkeää, että seitsenpaikkaisessa autossa kulku taaimmaisille penkeille olisi helppoa ja penkkien välissä olisi tarpeeksi tilaa laittaa kaikille turvavyöt kiinni.
– Volvo XC90 oli koeajamistamme autoista näiltä ominaisuuksiltaan paras. Itse mahdun tällä hetkellä hyvin laittamaan lapselle turvavyön, mutta taaimmaisten penkkien välissä on myös niin hyvin tilaa, että lapsen on helppo laittaa turvavyö itsekin, sanoo Jonna.
Jonnan mukaan perhe olisi mahdollisesti mahtunut jopa viisipaikkaiseenkin autoon, mutta se olisi vaatinut yhden lapsen sijoittamista keskipenkille ja isompien lasten istuimien vaihtamista kapeampiin.
– Tilava seitsemänpaikkainen auto antaa mahdollisuuksia vaihdella istumapaikkoja melko joustavasti.
Tilava seitsemänpaikkainen auto antaa mahdollisuuksia vaihdella istumapaikkoja melko joustavasti.
Jonna Lemmetti
Tavaratilaan tulee mahtua pulkat, rattikelkat ja sukset
Lemmettien toiveena oli, että uudessa autossa olisi tilaa useamman perheenjäsenen tavaroille. Valtava tavaratila ei kuitenkaan ollut heille tärkeä kriteeri, sillä he eivät juurikaan tee pidempiä matkoja henkilöautolla.
– Tällaisessa seitsenpaikkaisessa Volvossa tavaratila jää melko pieneksi, mikäli molemmat taaimmaiset penkit ovat käytössä. Silloinkin tavaratilaan mahtuu helposti useampikin kauppakassi, Jonna kiittelee.
Toinen taaimmaisista penkeistä kaadettuna tavaratilaan on mahtunut helposti mukaan pulkat, rattikelkat ja suksetkin.
– Takapenkit kaadettuna kyytiin on mahtunut myös valmiiksi kasattu pinnasänky, joka ostettiin käytettynä. Silloin tosin lapset eivät olleet kyydissä. Melko harvoin tulee kuljetettua lastenvaunuja mukana, mutta uskomme, että meidän melko massiiviset vaunummekin mahtuvat myös tarvittaessa kyytiin, pohtii Jonna.
Uudessa Volvossa Jonna hieman harmittelee sitä, ettei taaimmaisissa penkeissä ole Isofix-kiinnitysmahdollisuutta lasten turvaistuimille. Lisäksi isommassa autossa tulee aina varautua hieman isompiin kustannuksiin.
– Tällainen iso auto kuluttaa melko paljon polttoainetta ja esimerkiksi renkaat ovat isot, jolloin ne myös maksavat enemmän, kuin pienemmän auton renkaat.
Uudempi auto on aina turvallisempi
Automyyjä Harry Bengs on Jonnan kanssa samaa mieltä siitä, että perheauton tulee olla ennen kaikkea turvallinen. Hän työskennellyt Rinta-Joupin Autoliikkeessä 27 vuotta ja on itse kolmen lapsen isä, joten hänellä on sekä työ- että yksityiselämänsä puolesta kertynyt runsaasti kokemusta perheautoilusta.
– Mielestäni tärkeimmät perheauton ominaisuudet ovat hyvät tilat ja tilankäyttöominaisuudet, turvallisuus, taloudellisuus sekä varustelu, Harry listaa.
Isommassa autossa on enemmän koria ympärillä esimerkiksi törmäyksen sattuessa, joten suuremman kokoluokan auto on aina turvallisempi, kuin pieni auto. Yleisesti ottaen sääntö kuuluu: mitä uudempi auto, sitä turvallisempi. Harryn mukaan kaikki uudet autot ovat tänä päivänä pääsääntöisesti turvallisia.
– Mielestäni nopeampi autokannan uudistuminen lisäisi turvallisuutta, hän huomauttaa.
Harry muistuttaa, että auton turvallisuuteen vaikuttavat auton iän ja koon lisäksi myös turvavarustelu sekä tietenkin itse kuljettaja ja hänen toimintansa.
Perheautoon kannattaa valita tumma sisusta
Lapsiperheessä usein rapatessa roiskuu, eikä auto varsinkaan kurakeleillä pysy sisältäkään putipuhtaana. Bengs itse valitsisi auton sisustaksi ensisijaisesti nahkaverhoilun, mutta toki siitä joutuu pulittamaan hieman korkeamman pennin kangasvaihtoehtoon verrattuna.
– Yleisesti ottaen mustassa verhoilussa ei niin näy lika, ohjeistaa Harry.
Turvakaukalon tai -istuimen voi asentaa lähes kaikkiin autoihin. Uudemmissa autoissa on lisäksi Isofix-valmius, eli autossa on valmiit kiinnikepaikat lastenistuimelle.
– Autoihin on saatavilla kaikenlaisia lapsiystävällisiä lisävarusteita, kuten turvakaukaloita ja -istuimia, korokeistuimia, aurinkosuojia ja tablettitelineitä, Harry luettelee.
Sähköautokin voi olla toimiva perheauto
Yleisesti ottaen lapsiperheen matkaan lähtee monesti tilava farmari tai maastoauto. Harryn mielestä esimerkiksi Lemmettienkin perheessä hyvin toimineesta Škoda Octaviasta löytyvät kaikki toimivan perheauton ominaisuudet.
– Auto on kokoluokkansa tilavimmasta päästä. Se on taloudellinen ja hyvin varusteltu, siihen saa myös hyvin lisävarusteita. Octaviassa on myös hyvät ajo-ominaisuudet, eikä sekään ole haitaksi, että auto on kaikin puolin tyylikkään näköinen, summaa Harry.
Sähköautot ovat Harryn mukaan myös tänä päivänä toimivia perheautoja siinä missä polttomoottorikäyttöisetkin. Varsinkin talvella sähköautossa on monesti miellyttävämpi matkustaa.
– Sähköauto lämpenee sisältä nopeammin kuin polttomoottoriauto, hän toteaa.
Sähköautoista Harry nostaa korokkeelle erityisesti Škoda Enyaqin ominaisuudet perheautona.
– Škoda Enyaq on mielestäni hyvä valinta perheautoksi; siinä on loistavat tilat, hyvä varustelutaso, hyvät ajo-ominaisuudet ja se on turvallinen, hiljainen ja edullinen käyttää.