Maailman sata parasta brändiä julkistettu – Toyota arvokkain autoalan brändi
Vuoden 2023 maailman parhaat brändit on julkistettu. Sadan parhaan brändin listalle ylsi 13 autonvalmistajaa, joista Toyota on arvokkain autoalan brändi.
Brändi kertoo yrityksen luomasta mielikuvasta ja tunnettuudesta, mutta sillä on myös huomattava vaikutus yrityksen liikevaihtoon. Salsifyn vuoden 2022 asiakastutkimuksen mukaan 4000 yhdysvaltalaiskuluttajasta 46 % oli valmis maksamaan korkeamman hinnan tuotteesta luotettavan brändin vuoksi.
Rinta-Joupin Autoliikkeen markkinointipäällikkö Miro Autere painottaa, että Suomessa automerkkien brändimielikuva rakentuu pitkälti asiakaskokemuksen pohjalle.
– Suomessa automerkkien mainonta ei ole eronnut toisistaan merkittävästi viime vuosina. Brändien houkuttelevuus kumpuaa paljolti meillä käyttökokemuksien mukaan ja niistä kerrottujen tarinoiden pohjalta. Muita vaikuttavia tekijöitä ovat myös automallien valikoima ja hinta, unohtamatta viihdeteollisuuden antamia mielikuvia, Autere selventää.
Miten brändien kansainvälinen menestys näkyy autojen myyntitilastoissa Suomessa? Lähdimme vertailemaan autonvalmistajien kansainvälistä brändimenestystä Rinta-Joupin Autoliikkeen myyntitilastoihin.
Toyotan vahvuus on luotettavuus
Jo 24 vuoden ajan toteutettu Interbrandin Maailman parhaat brändit -tutkimus on julkistettu vuoden 2023 osalta. Suosittu automerkki Toyota jatkoi sadan parhaan brändin listauksessa kuudennella sijalla ollen arvokkain autoalan brändi.
– Suurin syy Toyotan suosiolle on sen ylivoimainen luotettavuus. Toyotan omistajille korjaamon henkilökunta ei tule tutuiksi, kun autoa vain huoltaa asianmukaisesti. Toinen syy on jälleenmyyntiarvo. Vanhemmankin Toyotan hinta pysyy hyvänä, sillä juuri luotettavuuden vuoksi Toyota on haluttu merkki myös käytettynä, summaa Rinta-Joupin Autoliikkeen Vaasan myymälän automyyjä Jan Boström.
Rinta-Joupin Autoliikkeen vuonna 2023 myymistä henkilöautoista Toyota muodostaa hieman yli 13 prosentin osuuden ollen täysin ylivoimainen ykkönen myös myyntitilastoissa. Seuraavaksi myydyin merkki on Volkswagen reilun kahdeksan prosentin myyntiosuudella. Saksalaismerkki oli yhdeksänneksi arvokkain autoalan brändi ja sijoittui vasta 50. sijalle kokonaistuloksissa, joten Suomessa Volkswagenin suosio on selvästi kansainvälistä brändiarvoa korkeammalla tasolla.
Vahvat saksalaisbrändit suosiossa myös Suomessa
Mercedes-Benz kärkkyy brändilistauksessa heti Toyotan kannassa toiseksi arvokkaimpana autoalan brändinä tehden yhden sijan parannuksen edellisvuoteen. Rinta-Joupin Autoliikkeessä ”johtotähti” on ollut kuluvana vuonna neljänneksi myydyin merkki.
BMW paranteli sijoitustaan brändien kokonaisvertailussa kolme sijaa viime vuodesta. Maailman kolmanneksi arvokkainta autobrändiä on tänä vuonna myyty Rinta-Joupin Autoliikkeessäkin hyvin; saksalaismerkin myyntiosuus jää vain hiuksenhienosti Mercedeksen myynnistä.
Volkswagen-konserniin kuuluva Audi teki tasaista tulosta niin kansainvälisen brändimenestyksen kuin kotimaan myynninkin suhteen. Audin osuus oli 3,5 prosenttia Rinta-Joupin Autoliikkeen myydyistä autoista ja se sijoittui autoalan brändeistä seitsemännelle sijalle.
Urheiluautomerkit eivät loista kotimaan myyntitilastoissa
Audin ohella Volkswagenin konserniin niin ikään kuuluva Porsche sijoittui brändilistauksessa hieman Audin vanaveteen kahdeksanneksi. Suomessa Audin suosio päihittää kuitenkin Porschen selvin luvuin: Porschen myyntiosuus on Rinta-Joupin Autoliikkeessä ainoastaan 0,3 prosentin luokkaa. Brändilistauksen 12:s automerkki oli Porschen tapaan urheiluautoistaan tunnettu Ferrari, joita ei Rinta-Joupin Autoliikkeessä ole vielä tänä vuonna myyty ensimmäistäkään.
Yhdysvaltalainen sähköautojen valmistaja Tesla on säilyttänyt 12. sijan maailman parhaiden brändien listalla ja autoalan brändeistä se keikkuu peräti neljäntenä, mutta sitä vastoin Rinta-Joupin Autoliikkeen myyntitilastoissa Teslan osuus on ainoastaan 0,7 prosenttia. Toisin sanottuna suuresta kansainvälisestä brändiarvostaan huolimatta sähköautovalmistajalla on vielä kirittävää kotimaan markkinoilla. Yhdysvaltalaislähtöinen Ford oli vuoden kymmenenneksi arvokkain autoalan brändi, mikä heijastuu myös kotimaan myyntilukuihin. Hieman alle kuusi prosenttia Rinta-Joupin Autoliikkeessä tänä vuonna myydyistä autoista ovat olleet Fordeja.
Menestynein aasialaismerkki viidentenä
Japanilainen Honda on kokenut viime vuosina Suomessa melkoista mahalaskua. Sen myyntiosuus on Rinta-Joupin Autoliikkeessä 2,4 prosenttia, mutta kansainvälisesti brändin arvo yltää peräti 27. sijalle – ja viidenneksi kaikista autonvalmistajista. Hondan suosio maailmalla onkin aivan toista luokkaa kuin maamme rajojen sisäpuolella. Eteläkorealaista Huyndai on brändilistauksessa Hondan takana kuudentena. Rinta-Joupin Autoliikkeessä Hyundailla on 1,4 prosentin myyntiosuus.
Nissan on japanilaisista autonvalmistajista kolmanneksi menestynein ja autoalan brändeistä 11. sijalla. Rinta-Joupin Autoliikkeessä Nissanin myynti päihittää 3,2 prosentin myyntiosuudella toisen japanilaisvalmistajan Hondan, mutta ykkössijalla patsastelevaan Toyotaan on Nissanillakin vielä matkaa. Toinen maailman parhaiden brändien listalle yltänyt eteläkorealaismerkki on 13. arvokkain autobrändi Kia, jonka myyntiosuus Rinta-Joupin Autoliikkeessä on vakavarainen 7,6 prosenttia.
Automerkkien keskinäinen järjestys Best Global Brands 2023 -tutkimuksessa
Suluissa järjestys top 100 -listalla kaikki alat huomioiden. Perässä markkina-arvo miljoonissa dollareissa.
- 1. Toyota (6.) 64,504
- 2. Mercedes-Benz (7.) 61,414
- 3. BMW (10.) 51,157
- 4. Tesla (12.) 49,937
- 5. Honda (27.) 24,412
- 6. Huyndai (32.) 20,412
- 7. Audi (45.) 16.352
- 8. Porsche (47.) 16,215
- 9. Volkswagen (50.) 15,140
- 10. Ford (51.) 14,867
- 11. Nissan (63.) 12,676
- 12. Ferrari (70.) 10,830
- 13. Kia (88.) 7,059
Taustaa:
Yhdysvaltalainen brändikonsulttiyritys Interbrand on listannut maailman arvokkaimmat brändit jo vuodesta 1999. Interbrand on ensimmäinen yritys, joka on luonut sertifioidun brändinarviointimenetelmän. Sata parasta brändiä ovat olleet mukana yrityksen Best Global Brands -tutkimuksessa, joka tutkii yrityksiä kolmen kriteerin perusteella: yrityksen tuotteiden tai palveluiden taloudellinen suoritus, brändin rooli ostopäätöksessä sekä brändin vahvuus tulevaisuudessa.
Tutkimuksen pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä.